Aliejus ir actas
Aliejus – ypatingas produktas, pasižymintis daugybe nuostabių savybių. Visų pirma be aliejaus sunku įsivaizduoti kulinariją: įvairiausi augaliniai aliejai naudojami kepimui, kepinių tešlai, salotoms ir kitiems patiekalams. Nors aliejus vienas maistui nėra vartojamas, dėl švelnių skonio natų jis gali būti naudojamas kaip prieskonis. Aliejus spaudžiamas iš aliejingų vaisių, riešutų, sėklų, kurios suteikia šiam produktui savitą skonį ir aromatą. Aliejaus rūšis taip pat lemia ir jo naudingąsias savybes, tačiau daugelis aukštos kokybės aliejų yra svarbia kasdienės mitybos raciono dalimi, nes juose gausu „Omega-3“ ir „Omega-6“ riebalų rūgščių, vitaminų ir baltymų. Aliejų galima naudoti kaip maisto papildą keletu šaukštų šio produkto kasdien paskaninant salotas, košes ir įvairius kitus patiekalus. Aliejus nuo seno yra žinomas kaip natūrali kosmetinė priemonė, tinkama odos, plaukų, nagų priežiūrai. Skirtingi aliejai pasižymi skirtingomis savybėmis: vieni jų maitina, kiti turi drėkinančių, minkštinančių savybių. Odos priežiūrai patariama rinktis tik natūralius, nerafinuotus ir neparfumuotus aliejus, kurie turi natūralų teigiamą poveikį. Šaltai spaustas aliejus yra vertingas produktas, kuris išgaunamas mechaniniu būdu, nenaudojant aukštos temperatūros, todėl išsaugo visas augalų naudingąsias savybes.